Wat te doen tegen kalkaanslag in de douche

0
1097

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen wanneer ze de badkamer verbouwen voor een inloopdouche. De inloopdouche is een douchevariant waarbij er geen verschil is tussen de badkamervloer buiten de douche en binnen in de douche. Vaak wordt er voor een dergelijke douche gekozen omdat deze een meer stijlvolle indruk geeft en tot op zekere hoogte makkelijker schoon te houden is. Vaak heeft een inloopdouche alleen een wand die de douche afschermt van de rest van de badkamer in plaats van vier wanden. Dit is dan ook meteen een nadeel aangezien dit zorgt voor meer natheid in de badkamer.

Kies een cabine

Dit is een van de redenen dat kiezen voor een complete douchecabine toch de juiste keuze is. Dit heeft onder andere te maken met het makkelijker schoonhouden van een complete douchecabine. Zoals ik aangaf denken veel mensen dat het schoonhouden van een inloopdouche makkelijker is. Op de korte termijn is dit waar maar wanneer er naar de langere termijn gekeken wordt is dit niet het geval. Omdat bij een inloopdouche het water zich vaak meer over de badkamer verspreid en dit ook zo is voor de waterdamp die door het douchen gecreƫerd wordt, ontstaat er kalkaanslag op een groter oppervlak binnen de badkamer. Als hier niet op gelet wordt kan dit na een aantal jaar moeilijker schoon te maken zijn dan wanneer er alleen binnen de douchecabine zelf deze kalkaanslag ontstaat.

De cabine schoonmaken

Kalkaanslag is desondanks altijd een probleem dat kan ontstaan. Veel mensen die dagelijks gebruik maken van hun douche merken dat de mooie douchecabine, douchekop zelf en andere delen na een aantal jaar minder mooi oogt door opgehoopte kalkaanslag. Middelen die gebruikt worden om te ontkalken zijn vaak effectief maar het moet dan gepaard gaan met een hoop boenen en werk. Een veel betere manier om de douche kalk vrij te houden is om vanaf begin af aan de douchecabine even af te nemen met een handdoek. Dit is een reden waarom een complete douchecabine gemakkelijker kan zijn. Door de douche even af te nemen na het douchen, wat slechts een paar minuten kost, zorg je ervoor dat het water geen kleine hoeveelheden kalk kan achterlaten. Op deze manier is de douche na vele jaren van gebruik nog altijd zo goed als nieuw.

Persoonlijk heb ik bij mijn ouderlijk huis altijd de douche moeten afdrogen na gebruik. Ik vond het altijd een stomme taak en probeerde dan ook ervoor te zorgen dat ik nooit als laatste ging douchen aangezien deze persoon in het gezin de taak op zich moest nemen. Desondanks nu ik een eigen douche heb snap ik hoe belangrijk deze taak is.