Zekerheid voor vader en kind met de vaderschapstest

0
948
vaderschapstest

Als je vriendin, vrouw of kennis zwanger is, is het gemakkelijk voor een vrouw om te claimen dat het kind van jou is. Dit is erg moeilijk te checken. Of de man inderdaad de vader van het kind is, kan altijd met twee opties getest worden; in een van de laatste weken met een waterpunctie test, die niet vrij is van gevaren voor de moeder en de foetus, of als het kind is geboren, met een test die DNA vergelijkt. De eerste is niet zonder pijn, waar de tweede optie gemakkelijk en snel uitvoerbare vaderschapstest  is.

Veiligheid voorop.

Met een vaderschapstest test je of het DNA van het kind overeenkomt met het DNA van de vader. Zo ben je je ervan verzekerd dat het kind jouw genen draagt. Tot nu toe was het vrijwel onmogelijk om in een vroeg stadium van de zwangerschap te testen van wie het kind was, er was alleen een vruchtwaterbiopsie mogelijkheid rond de 23e week van de zwangerschap. Hierbij wordt vruchtwater uit de baarmoeder gehaald, en worden de cellen getest op eventuele afwijkingen zoals het syndroom van Down. Dit is niet zonder gevaren, er is een kans van 0,5 % dat door een vruchtwaterpunctie een miskraam volgt. Dat is 1 op de tweehonderd! Dit is dus niet aan te raden. Een andere vaderschapstest is als het kind wordt geboren, hier wordt door middel van wattenstaafjes wangslijm afgenomen bij vader en kind en het DNA getest op overeenkomsten in een laboratorium. Dit is pijnloos voor zowel kind als vader, gemakkelijk, en het antwoord volgt snel. Met wattenstaafjes wordt op twintig plaatsen DNA afgenomen zoals wangslijm, om er zeker van te zijn dat de kans op fouten nihil is. Deze vaderschapstest is 99,99 % betrouwbaar. Dat is het hoogst behaalbare resultaat! De wattenstaafjes worden in een buisje naar een laboratorium gestuurd waar ze worden vergelijken, en het resultaat volgt binnen drie weken.

Waarom een vaderschapstest?

Vaders vragen vaak een vaderschapstest aan om te achterhalen of het kind daadwerkelijk van hen is. Hier kan aan getwijfeld worden als de vrouw in kwestie meerdere seksuele partners heeft in dezelfde periode, of bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat de vrouw is vreemdgegaan. In sommige gevallen kunnen er zwangerschappen voorgewend worden, waar de vrouw in kwestie niet echt zwanger is. Dit kan zijn omdat de vrouw in kwestie bijvoorbeeld bang is dat de ‘vader’ haar zal verlaten, of om financiële redenen. Doe dus altijd een vaderschapstest. Zo ben je 99,99 % zeker dat het kind van jou is.