Met kinderen is het belangrijk om continu op te letten. Er zijn altijd wel bepaalde gevaren in situaties, maar deze gevaren worden vaak door kinderen niet gezien. Het verkeer is een goed voorbeeld van een situatie waar veel omzien moet worden en waar het vaak door kinderen niet mogelijk is om alles in de gaten te houden. Kinderen focussen zich op het fietsen zelf, of op een blaffend hondje en zien niet de scooter die met een te harde snelheid eraan komt. Zodoende moet je met kinderen altijd voor 2 opletten. In deze blog geef ik een aantal tips om zo veilig mogelijk het verkeer met kinderen te betreden.

Met kinderen fietsen

Uiteraard is het allereerst belangrijk om je kind goed te laten fietsen. Hier kan je op jonge leeftijd al mee beginnen door gebruik te maken van zijwieltjes, zo heeft het kind minder last om de fiets in balans te houden. Na verloop van tijd zal het kind steeds beter kunnen fietsen en mogen op een gegeven moment de zijwieltjes eraf. Dit betekent niet dat je kind nooit meer zal vallen. Ik durf zelfs te zeggen dat elk kind nog wel een keer gaan vallen. Het is echter belangrijk dat dit niet in gevaarlijke situaties gebeurt. Zodoende is het belangrijk om een kind vanaf vroeg af aan al de verkeersregels te leren. Fiets je samen met je kind, geef dan uiteraard het goede voorbeeld en geef richting aan. Leg vervolgens uit waarom je dit doet en zorg ervoor dat het kind het ook doet en zodoende in zijn routine opneemt. Een bewustzijn creëren over de gevaren van het verkeer is heel belangrijk.

Alleen laten fietsen

Op een gegeven moment voelt een kind zich zelfstandig genoeg om alleen naar school te gaan fietsen. Dit is al ouder een moeilijk moment, want je hebt dan de veiligheid van je kind niet meer in eigen hand. Probeer zodoende een paar keer mee te fietsen op de route naar school. Daarmee kan je kijken welke punten gevaarlijk zijn en of je kind goed omgaat hiermee. Op die manier heb je meer vertrouwen in de veiligheid van je kind. Ook kan je er aan het begin voor kiezen of mee te fietsen tot een bepaald gevaarlijk punt, zo kan je de zelfstandigheid langzaam opbouwen.

Een ongeluk zit in een kleine hoek

Toch kan je ondanks alle maatregelen in een ongeluk terecht komen. Zodoende is het ook belangrijk om te weten hoe je op dit moment moet handelen. Niet alleen om het moment dat jijzelf een ongeluk hebt gehad, maar ook als je zelf een fietser aangereden hebt. De juiste verzekeringen spelen ook een belangrijke rol hierbij.

Categorieën: Nieuws

Geef een reactie