Het beste voor je kind

0
993

Mijn kinderen willen altijd uren op de iPad spelletjes spelen. Natuurlijk gun ik ze de wereld, maar soms vind ik wel dat ze hier te lang op spelen. Ze spelen en chatten wel met vriendjes online, maar ik heb liever dat ze hun vriendjes bij ons thuis uitnodigen. Best wel lastig dus om ‘nee’ te zeggen als ze zó graag online willen spelen. En daarbij ben ik ook bang dat ze, als ze niet online met de rest mogen spelen, snel buiten de groep vallen. Gelukkig heb ik een paar dingen bedacht om ze toch ‘in real life’ met hun vriendjes aan het spelen te krijgen.

Methode 1: gelijk uit school

Ik probeer de laatste tijd steeds vaker om te zorgen dat mijn kinderen vriendjes gelijk uit school meenemen naar ons huis. Ze zeggen namelijk vaak dat ze ’s middags wel zullen gaan buiten spelen, maar gaan dan toch online met elkaar spelen. Als er klasgenootjes mee naar huis gaan, laten ze die iPad veel sneller liggen! En zeker als ik iets leuks bedenk om te gaan doen zoals een spelletje buiten of spelen met schleich speelgoed (heel interactief!). Dan vergeten ze de iPad bijna volledig en komt hij tot het avond eten niet meer ter sprake. Perfect dus!

Methode 2: huisdieren

Deze methode zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Maar wat mij betreft is een huisdier dé oplossing voor als je kinderen te veel achter schermen zitten te spelen. Ik heb met mijn kinderen afgesproken dat er alleen een hondje mocht komen als ze minimaal 1 keer per dag de hond zouden uitlaten. En natuurlijk konden ze daar geen nee tegen zeggen. Hoewel ze af en toe klagen, doen ze dit wel braaf. En hierdoor komen ze dus veel meer buiten. Ook zoeken ze vanzelf hun vriendjes en vriendinnetjes op die ook een hond hebben en gaan ze samen de hond uitlaten. Goed omdat ze meer buiten spelen en goed omdat ze meer hun vriendjes/vriendinnetjes opzoeken dus!

Methode 3: schermtijd

En als niks meer helpt dan heb je altijd nog een laatste methode; schermtijd. Uit mijn ervaring kan ik jullie vertellen dat dit niet zomaar werkt en ook nog wel eens voor problemen zorgt. Zeker als de kinderen wat ouder en opstandiger worden. Maar ik heb ook gemerkt dat met wat uitleg de kids het ook wel sneller begrijpen. Ga ze dus niet ‘ineens’ schermtijd opleggen, maar leg rustig uit waarom je hiervoor kiest. Zorg ook dat alles heel duidelijk is. Dus hoe lang ze mogen computeren/gamen, wanneer en wanneer niet. Ik heb bijvoorbeeld ook de regel dat als er visite is de playstation en iPad uit moeten; wel zo gezellig!